Över hälften av alla män och kvinnor som har diabetes får nedsatt sexuell förmåga på grund av sin diabetes. Det finns hjälp att få, men okunskap hos både diabetiker och inom vården gör att frågan inte tas upp.
Storstockholms Diabetesförening lanserar därför till Världsdiabetesdagen den 14 november en unik broschyr om sex och diabetes.
Nerv- och kärlskador är komplikationer till diabetes som kan dyka upp efter några år och de kan påverka den sexuella förmågan hos både män och kvinnor. Problem med minskad lust samt svårigheter att bli upphetsad och få orgasm är ganska vanligt.
Många vet inte att sexproblemen kan bero på diabetes, utan tror att det handlar om psykiska orsaker. Och sjukvården har varken tid, mod eller kunskap att bistå med. Det råder den här broschyren bot på.
– Alla har rätt till ett bra sexliv. Det här är en komplikation till diabetes som det inte finns någon information om vare sig för personer med diabetes eller för sjukvårdspersonal, säger Eva Lagging, kanslichef på Storstockholms Diabetesförening.
Ölandsbon Mats Lindal, själv typ 1-diabetiker med egna erfarenheter av sviktande potens, tycker att det är på tiden att någon äntligen har tagit tag i detta.
– Jättebra! Som jag har sökt information om detta, och jag lär inte vara ensam. Att ingen pratar om det och hellre sopar problemet under mattan, känns väldigt förlegat. Sjukvården borde fråga alla över 50 om sexlivet.
Broschyren Sex och diabetes vänder sig till personer med diabetes, deras partners och sjukvårdspersonal. Den innehåller fakta, tips och en checklista som ska underlätta att prata om problemen. Broschyren finns på www.ssdf.nu från och med 14 november.
Kontaktpersoner:
Mats Lindal, diabetiker med egna erfarenheter: 070- 685 83 63, är i Stockholm 14-15 november.
Stefan Arver, endokrinolog och specialist på mannens sjukdomar: 070- 593 49 61
Eva Lagging, kanslichef på Storstockholms Diabetesförening: 070- 680 55 35. Maria Sjöström, kommunikationsansvarig Storstockholms Diabetesförening: 070- 787 68 47
Diabetessiffror:
Antalet diabetiker ökar konstant och idag har nära 500 000 svenskar diabetes, varav 100 000 som bor i Stockholm. Över 370 miljoner i världen har diabetes.